Yleisökeskustelussa nousi esiin erilaisia ja ristiriitaisiakin näkökantoja, kun Anttila ja Hassi vastailivat yleisön esittämiin kysymyksiin politiikan journalismin lähdekäytännöistä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Anttila korosti vastauksissaan sitä, että kiire ja tehokkuus vaikuttavat toimittajien lähdekritiikkiin ja erilaisiin valintoihin. Yleisöstä kysyttiin, yrittävätkö toimittajat usein ujuttaa juttuihinsa omia henkilökohtaisia mielipiteitään. Anttila vastasi, että juttu on aina valintojen tulos, jokainen juttu on tehty tietystä näkökulmasta. Hassilla puolestaan oli kokemusta siitä, miten lehtijutuissa on monesti kumottu hänen kertomiaan asioita antamalla ymmärtää, että ”ei se kyllä noin ole”.

 

Yleisön joukosta esitettiin myös kysymys siitä, suhteutetaanko poliitikkojen sanottavan merkitys heidän puolueensa kokoon. Hassin mielestä epäilyksessä voi olla perää. Hänestä tuntui, että suurempien puolueiden edustajiin kohdistetaan vähemmän lähdekritiikkiä kuin pienempien puolueiden poliitikkoihin. Tämän voi Hassin mukaan huomata myös lehdissä julkaistuista kuvista.

 

– En usko, että ison puolueen poliitikosta olisi lehdessä julkaistu kuvaa, jossa hän konttaa lattialla etsien sähkökytkintä. Toisin kuin minusta itsestäni, sanoi Hassi naurahtaen.

 

Emmi Marttinen

Anniina Mustalahti