Politiikan lähdekäytäntöjä käsitelleen seminaariosuuden aloittanut Ilta-Sanomien politiikan toimituksen esimies Timo Anttila sanoi, että nykyään on olemassa selvä raja poliitikkojen ja toimittajien välillä. Toimittajat uutisoivat poliitikoista tuntematta haastateltavia. Luotettavat toimittajat ovat korvanneet niin sanotut luottotoimittajat.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

- Hyväveli-järjestelmä on purkaantunut tai ainakin purkaantumassa. Kulissien takainen kaupankäynti on vähentynyt, ja poliitikolle tärkeämpää on luotettava toimittaja, joka kunnioittaa pelisääntöjä, Anttila jatkoi.

 

Lähdekäytännöt ovat muuttuneet paljon. Internet ja matkapuhelimet ovat kasvattaneet poliitikkojen ja toimittajien välistä hajurakoa, Anttila sanoi. Ihmisiä ei enää tarvitse tuntea saadakseen heistä tietoja. Hän sanoi myös, että kulissien takainen kaupankäynti on vähentynyt.

 

Anttilan mukaan nimettömien lähteiden käyttö uutisissa yleistyy jatkuvasti. Jutun kohteen tai vuotajan on voitava luottaa toimittajaan.

 

Hannele Salmi; Kuva: Hannu Kivimäki

17399.jpg