Tampereen tiedotusopin opiskelijat Tuomas Peltomäki ja Mira Hyttinen kertoivat rikosjournalismin muutoksesta. Helsingin Sanomista, Suomen Kuvalehdestä ja Ilta-Sanomista koostuvasta aineistosta opiskelijat vertailivat Bodom-uutisointia vuonna 1960 ja 2005. Asiantuntijalähteenä opiskelijat olivat haastatelleet toimittaja Juha Nummista.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Opiskelijat kertoivat poliisin olleen päälähde murhatapahtuman jälkeisessä uutisoinnissa 60-luvulla. Poliisiin suhtauduttiin kritiikittömästi ja yksipuolisesti. Virkavalta kuvattiin ”uutterana, sitkeänä ja tarkkasilmäisenä”. Poliisilähteet pidettiin kuitenkin piilossa ja lehtien kirjoitustapa oli kertova. Poliisin ja lehdistön yhteistyö perustui myös pitkälti henkilösuhteisiin.

 

Vuoden 2005 uutisoinnissa poliisin asema oli muuttunut. Opiskelijoiden mukaan virkavalta esiintyi lähteenä muiden joukossa. Lähteinä käytettiin monipuolisesti asiantuntijoita, syyttäjää, puolustajaa ja yleisöä. Lehtien kritiikki myös muuta Bodom-uutisointia kohtaan näkyi.

 

Annina Huhtala