Tavallisuuden tutkija Kalle Haatanen Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitokselta oli esitelmässään tavallisen ihmisen asialla. ”Tavis” on merkki siitä, että yhteiskunta ja demokratia voivat hyvin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Haatasen mukaan ihmiset voidaan jakaa kansalaisiin ja taviksiin: aktiivisiin ja passiivisiin toimijoihin. Hän vertasi kansalaista antiikin Kreikan vapaaseen kansalaiseen ja keskustelijaan ja tavista vapauteen pyrkimättömään, pelkkään elämän jatkuvuuteen tähtäävään ihmiseen.

 

Haatanen muistutti, että onnellisuustutkimuksen mukaan 79 % suomalaisista on melko onnellisia. Onnellisuus ja tyytyväisyys syntyvät pienistä asioista, kuten vaikkapa puutarhanhoidosta. Haatanen pitää tulosta hyvänä. Hän sanoo tavisten ajattelevan, että kriittisyys ei ole taviksen vaan median tehtävä. Tavikset aktivoituvat vain poikkeustapauksissa. Siksi Tavisten uuspassiivisuus on positiivista, koska se kertoo yhteiskunnan elävän suhteellisen vaurasta ja rauhallista aikaa.

 

Emmi Marttinen