Mira Hyttisen ja Tuomas Peltomäen esitelmän loppupäätelmä Bodomin järven uutisoinnista oli, että journalismi on tänään parempaa kuin 45 vuotta sitten. Vuonna 1960 toimittajat olivat riippuvaisia pääasiallisesta lähteestään, poliisista. Vuoden 2005 uutisoinnissa lähteitä ei enää kumarreltu. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vuonna 1960 uutisjutut olivat yhtenäisiä tarinoita ja lähteet anonyymejä, eikä toimittajan omia kommentteja esitetty aineistossa erillään. 2005 vuoden jutut olivat huomattavasti pirstaleisempia, kuvien määrä oli lisääntynyt ja toimittajien kommentit olivat erillään uutistekstistä.

 

1960-luvulla epäillyt leimattiin välittömästi syyllisiksi. Nils Gustafsonia kuvailtiin joutomieheksi, juopoksi ja hiippailijaksi. 2005 asia ei ollut enää ollenkaan mustavalkoinen. Gustafson kuvattiin tyyneksi, eläkeläiseksi, bussikuljettajaksi.

 

Opiskelijat totesivat, ettei aineistoja voi tietenkään muuttuneen tilanteen vuoksi täydellisesti verrata toisiinsa. Silti Gustafsonia kunnioitettiin enemmän tämän päivän uutisoinnissa.

 

Touko Hujanen