Turun Sanomien toimittaja Jutta Högmander kertoi seminaarissa taviskainaloista. Taviskainalot ovat hänen mukaansa sanomalehdistä löytyviä juttuja, joissa haastatellaan tavallisia ihmisiä ja jotka liittyvät sivun pääjuttuun. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Taviskainaloiden ongelma Högmanderin mukaan on, että taviksia ei hyödynnetä jutuissa niin paljon kuin voitaisiin. Lisäksi lähteet näyttäytyvät jutuissa yksipuolisesti oman elämänsä asiantuntijoina. Toimittaja luo tavislähteen roolin kysymystensä avulla. Monipuolisemman roolin luominen vaatii toimittajalta huolellisuutta lähteen valinnassa ja kysymysten muotoilussa.

 

Tavisten käyttö perustuu Högmanderin mielestä siihen, että heidän avullaan pystytään tuomaan juttuun ihmisläheistä otetta. Taviksen avulla hankalaa aihetta voidaan konkretisoida. Lisäksi tavikset helpottavat juttujen kuvittamista.

 

Högmander jakoi taviskainalot kahteen tyyppiin: esimerkkikainalo- ja mielipidekainalojuttuihin. Esimerkkikainaloissa ihmisen tarina ja kokemukset ovat pääosassa. Sen sijaan mielipiteille annetaan jutuissa vähemmän tilaa. Högmanderin mukaan esimerkkikainaloiden tavikset valitaan huolellisemmin kuin mielipidekainaloiden tavikset. Nimensä mukaisesti mielipidekainalot nostavat mielipiteet keskiöön. Lähteen suhde aiheeseen on näissä jutuissa yleensä löyhempi. Tämä johtaa siihen, että lähteen rooli on selvästi taviksen. Esimerkkikainaloissa lähde saa enemmän kansalaisen roolin.

 

Tuija-Leena Luoma; Kuva: Hannu Kivimäki

17351.jpg